Hjärtkoherens

ARTIKLAR

 

Positiva tankar och känslor stärker din hälsa och motståndskraft!

HJÄRTATS RYTM PÅVERKAR DIN HÄLSA

 

Visste du att hjärtats rytm är viktig för din hälsa? Att när hjärtat slår med en regelbunden, rytmisk hjärtfrekvens skapas en samklang som gör att hjärnan, nervsystemet och kroppen synkas och fungerar optimalt?

 

Forskning har visat att när vi upplever känslor som lugn, tillit, uppskattning, kärlek och harmoni blir hjärtrytmen mer jämn, rytmisk och stadig. Hjärnan tolkar då signalerna som positiva, vilket gör att stressnivån går ner och blodtrycket sänks. Det skapar en god spiral som stärker immunförsvaret och gagnar kroppens återhämtnings- och läkningsförmåga. Det här tillståndet av samstämmig hjärtrytm kallas hjärtkoherens är starkt kopplat till synkronicitet, flow och behagliga känslor.

 

Stress, rädsla och känslor som frustration, oro och ångest gör däremot hjärtrytmen ojämn och kaotisk. Hjärnan tolkar detta som ett hot, vilket gör att det sympatiska nervsystemet aktiveras och kroppens stresshormoner börjar utsöndras. I det här tillståndet påverkas hjärtat negativt och de kroppsfunktioner som inte behövs för tillfället saktas ner, t ex matsmältning och immunförsvaret. Kroppens system för återhämtning och läkning slås av och hjärnan stänger ner vissa delar för att spara på energi. Kortvarig stress gör oss aktiva och alerta, men blir den långvarig blir vi lättare trötta och sjuka, och det kan vara svårt att hitta glädje och energi. Bryter vi inte cirkeln leder det så småningom till allvarliga hälsoproblem. Tecken på långvarig stress kan vara smärta i rygg och nacke, ont i magen, hjärtklappning, panikkänslor, problem att sova och svårigheter att koncentrera sig. Ofta blir man också lättirriterad och får sämre tålamod.  

 

Positiva tankar och känslor gör dig friskare

Hjärtkoherens eller samstämmig hjärtrytm är ett mätbart fysiskt tillstånd som vi alla kan träna upp. Att lära sig skifta tillstånd handlar om att stanna kvar längre i positiva känslor som lugn, avslappning och harmoni. När vi gör det aktiveras det parasympatiska nervsystemet som fyller på kroppens energiresurser och skapar en gynnsam miljö för återhämtning, uppbyggnad och återskapande ända ner på cellnivå. Kroppens inre system får då möjlighet att jobba i koherens, som är ett optimalt funktionstillstånd då kroppens organ jobbar i total samstämmighet. Blodtrycket, hjärtslagen och andningen sänks. Immunförsvaret sätter fart igen, matsmältningen kommer igång och hela hjärnan blir tillgänglig. Tankar och känslor som tacksamhet, kärlek och omtanke påverkar alltså din hälsa och motståndskraft mycket mer än du tror! Forskning har också visat att hjärtkoherens är grundläggande för att överleva stress och skapa bestående beteendeförändringar.

 

Fokusera på det som är positivt och konstruktivt

Eftersom rädsla, stress och oro skapar stressreaktioner i kroppen som hämmar hjärnan och försvagar hälsan och immunförsvaret är det viktigt att bli medveten om sitt eget mönster. Hur mycket negativa tankar tänker jag på en dag? Hur ser min inre dialog ut? Har jag hamnat i en pessimistisk och negativ syn på livet? Och vad är det jag själv kommunicerar och utstrålar till andra? Självklart får man ha en dålig dag och tänka pessimistiskt emellanåt, men om vågskålen lutar alltför mycket åt det negativa hållet behöver man fokusera om och hitta en bättre balans. Hur kan jag styra mitt hjärta och mina tankar i en annan riktning?

 

Men hur fokuserar man på sin vardag på ett positivt och glatt sätt när det inte är så man känner? Här gäller det att hitta olika metoder och aktiviteter som gör att man kan återställa sin balans. Det allra enklaste sättet att skapa hjärtkoherens är genom att andas djupa, lugna andetag genom näsan i en jämn rytm. Om man samtidigt fokuserar på positiva känslor som kärlek, glädje, tacksamhet och medkänsla blir effekten ännu starkare.

 

Att lära sig tänka positivt innebär inte att man ska ignorera de problem man har och låtsas att de inte finns. Det handlar istället om att lära sig att handskas med svåra situationer genom att ta itu med dem på ett positivt och uppbyggande sätt. Det kan innebära att man också behöver hitta sätt att hantera sin stress och oro.  

  

Tips på hur du skapar en jämnare hjärtrytm och bättre hälsa

Studier tyder på att mer än 90 % av alla sjukdomar börjar med stress. Daglig återhämtning är därför viktigt att prioritera för sin hälsas skull. Det tränar kroppen och sinnet att skala av tankar och känslor av oro, och får kroppen att komma ner i varv på ett lugnt och medvetet sätt. Det hjälper oss också att sova bättre. Här är några tips på vad du kan göra för att hitta en bättre balans, minska stressen och träna upp din förmåga att skapa hjärtkoherens och ett mer positivt sinnelag:

 

  • Andas. Djupa, långsamma andetag ger lugn och aktiverar kroppens återhämtningssystem.
  • Meditera. Särskilt effektivt om du samtidigt mediterar kring en positiv känsla och går in i ett tillstånd av kärlek och tacksamhet.   
  • Mindfulness. Att vara i nuet hindrar hjärnan från att gå igenom skrämmande scenarier och saker du skulle ha sagt eller gjort.
  • Visualisera. Föreställ dig själv på en avslappnande favoritplats. Hjärnan vet inte att du låtsas; den tror att du faktiskt är där och sänder ut signaler som får dig att slappna av.
  • Var ute i naturen. Att vara ute i naturliga miljöer, som i skogen eller i en park, minskar stress, sänker blodtrycket och förbättrar immunfunktionen.
  • Promenera. Det kan vara lugnande och kan hjälpa dig att rensa huvudet.
  • Lek med ditt husdjur eller dina barn eller gör någonting som du tycker om och ger dig glädje.
  • Lyssna på lugn, harmonisk musik som får dig att må bra och känns upplyftande. 
  • Ät bra och nyttig mat. Även rätt kost är viktig för att kroppen ska få den näring den behöver och för att inte överbelasta systemet som kanske redan går på sparlåga på grund av stress och oro.  
  • Ägna dig åt yoga. Ett fantastiskt verktyg för att skapa den inre balans och samklang som ger en jämn och välgörande hjärtrytm. Yoga grundar dig och kickar igång hela kroppens återhämtningssystem. De flesta yogaformer innehåller det mesta av det du behöver för att åter komma i balans: kroppsrörelse, djupandning, medveten närvaro, lugn, fokus, avslappning, återhämtning och kanske även meditation och positiva stärkande affirmationer. Ett helt paket av det bästa för ditt välmående! 

 


(Källa: Institute of HeartMath, USA, som bedrivit 25 års forskning kring hjärtkoherens.)


Hjärtats väg


Lär dig praktisera hjärtkoherens med Yogaandas onlinekurs!

LÄR DIG MER OM YOGA

 

Yoga har otroligt mycket att erbjuda. Yoga är ett sammanhållet system som hjälper oss att komma i harmoni med oss själva och omgivningen. Yogaövningar har effekt på både kropp och sinne, och handlar i grund och botten om balans. Denna gamla och holistiska disciplin ger välmående med långsiktiga hälsofördelar. 

 

Kroppen behöver rörelse för att må bra och fungera optimalt. Även när man är stressad, utbränd och har ont i kroppen.

 

Läs mer

Yoga är träning som involverar och syresätter hela kroppen. Rörelserna stimulerar, stärker och balanserar kroppens olika system.


Läs mer

Yoga handlar inte om de perfekta poserna. Alla kroppar är olika och det är viktigt att respektera kroppens gränser.

 

Läs mer

I yoga läggs stor vikt vid att röra sig med medveten närvaro och i koordination med en lugn, kontrollerad andning.

 

Läs mer

De lugna, avslappnande yinyoga-övningarna är en form av passiv, vilande stretch där man stannar kvar i varje position i flera minuter.

 

Läs mer

Lugnare former av yoga är mycket avstressande och aktiverar kroppens system för läkning och återhämtning.

 

Läs mer