Yinyoga

YINYOGA

NÄSTA KURSSTART 2024


Tid: Torsdagar, kl 17.30-19.00

Period: 4 apr - 30 maj (8 ggr) med uppehåll 9 maj

Plats: Behag Hälsohuset i Skummeslöv

Pris: 1320 kr 


YINYOGA

Peaceful Heart & Mind

Stillsam, meditativ och avstressande yinyoga för djup återhämtning och energibalansering. Här rör du dig lite och långsamt, och är för det mesta stilla i lugna, välgörande positioner som hjälper dig att varva ner och återvinna balans och jämvikt. Fokus ligger på andning och medveten närvaro som tränar dig att stilla sinnet, gå in i dig själv och hitta inre lugn. 


Yinyogaklasserna är uppbyggda kring en serie liggande och sittande ställningar som sträcker ut och öppnar upp kroppen. I de här positionerna stannar man i flera minuter och låter musklerna slappna av. Genom ställningarna stimuleras kroppens bindväv, leder, ligament och inre organ på ett sätt som gör att energiflödet genom kroppens energikanaler frigörs och balanseras. 


I Yinyogan möter du ett skönt lugn som är mycket avslappnande och rogivande. I bakgrunden hörs lugn, balanserande och avstressande musik som fördjupar din upplevelse av närvaro, inre frid och balans. De mjuka tonerna hjälper dig att hitta in i hjärtat och skifta till mer positiva, kärleksfulla och upplyftande känslor som sprider lugn, harmoni och välmående inombords - ett tillstånd som har en djupt läkande effekt på hela dig. Ibland används affirmationer och korta meditationer som vägledning till djupare kontakt med dig själv och dina inre resurser. 


Yinyogans stilla kraft 

Yinyoga har sina rötter i den kinesiska filosofin Taoism och TCM (traditionell kinesisk medicin) och har från början inspirerats av den kinesiska kampsporten. En viktig del av yinyogans syfte är att balansera kroppens olika meridianer så att qi (livsenergin) kan flöda fritt igen. Genom att placera kroppen i olika ställningarna där den mjukt och avslappnat vrids, sträcks ut och dras samman under en viss tid, stimuleras fascian och kroppens inre organ som är kopplade till meridianerna, vilket har en balanserande, utrensande och  läkande effekt på kropp och sinne. 


I yinyogan vill vi undvika att hålla kroppen i ytterlägen, så det handlar inte om att aktivt stretcha och dra ut. Istället låter vi kroppen vara genom att slappna av i mjukt stretchande positioner, oftast i flera minuter. Det är det här som gör yinyogan så avstressande. Vi får tid att varva ner, stilla sinnet och nå en djupare avslappning där kroppens läknings- och återhämtningssystem kan aktiveras, vilket även är viktigt för immunförsvaret och matsmältningen.   


Yinyogans stilla kraft hjälper oss också att vända uppmärksamheten inåt, så att vi kan bli mer medvetna om vad vi behöver för att må bra. Att lära oss att lyssna till vår kropp är första steget till mindre stress och ett mer hälsosamt liv. Kroppen kommunicerar alltid med oss och har en inneboende visdom som vi lätt glömmer bort eller ignorerar.


Yinyoga är en mjuk form av yoga, men kan ändå vara utmanande på ett stilla sätt, eftersom vi prövas i vår förmåga att stanna upp och inte bara rusa vidare. Att våga vara kvar i tystnaden och möta det som kommer upp till ytan och sedan omfamna, acceptera och släppa taget om det.