Om mig

OM MIG

YOGAANDA

 

Yogaanda drivs av Helen Andersson sedan starten 2015.

Hon har specialiserat sig på en mjuk, inkännande och tillåtande yoga. 

 

"Med mina kurser vill jag inspirera människor att ta hand om sig själva till både kropp och själ.

Jag vill göra det lätt för alla att röra på sig och upptäcka yogans många fördelar. Med en avslappnad och tillåtande attityd och en stor respekt för olika kroppars gränser och förutsättningar hoppas jag att alla ska känna sig välkomna till mina yogakurser!

 

Jag vill också få fler att upptäcka kraften i meditation.

Det är något av det bästa vi kan göra för att minska stress, hitta inre lugn och öppna upp för vår inre kraft och styrka."MIN YOGARESA

 

När jag började med yoga var det bara ett skönt sätt att få motion och rörelse, men så småningom blev yogan ett viktigt verktyg för att läkas och återfå mina krafter igen.

 

I slutet av nittiotalet blev jag utbränd och sedan följde många år med sviktande hälsa. Magen började krångla, jag fick ont i ryggen och jag kände mig ständigt trött och energilös. Efter att ha ändrat mina kostvanor, lugnade magen ner sig och jag mådde lite bättre igen.

 

Ryggbesvären tilltog dessvärre och blev så stora att jag till slut valde att sluta med yogan. Jag kunde inte längre följa med på yogalektionerna. Emellanåt kunde jag knappt böja mig eller resa mig upp. Ryggen "fastnade" i olika lägen och ibland kunde jag inte räta upp kroppen och utan fick gå lätt framåtböjd. Jag hade nästan ständig värk i ländryggen. När det var som värst kunde jag bara gå korta sträckor innan jag var tvungen att sätta mig ner och vila. 

 

Att inte träna eller göra yoga gjorde förstås inte mig bättre i ryggen. Så jag började göra yoga på egen hand och i min egen takt istället. I en bok om ryggyoga hittade jag nya rörelser som passade mig mycket bättre. Jag lärde mig att lyssna till min kropp och följa min intuitiva känsla när jag gjorde yoga. Yogan gjorde att jag kunde mjuka upp stelheten och frigöra låsningarna i ryggen, men det var fortfarande en balansgång. Tränade jag för mycket fick jag ont för det, och tränade jag inte alls blev det ännu värre.

 

Inte förrän 2012 kom vändningen. Först hittade jag en behandling som på bara ett par, tre månader gjorde att ryggbesvären försvann helt. Och så fick jag äntligen förklaringen till alla mina besvär när det visade sig att jag var glutenintolerant. Tester visade att jag till följd av detta led av stor näringsbrist, binjureutmattning och en kropp som bara gick på halvfart. Äntligen kunde jag förstå hur allt hängde ihop, även min försvagade och onda rygg. 

 

Att läka glutenskadade tarmar är en långsam process och jag har fortfarande en känslig mage som inte fungerar optimalt. Men steg för steg har jag tagit mig tillbaka och där har yoga, meditation och promenader varvat med joggning haft en avgörande betydelse. På så sätt har jag kunnat bygga upp mig igen, stärka min kropp och återfå mina krafter.

 

Yoga och meditation hjälpte mig också att klara av den inre stress och oro som följde i spåren av min försvagade hälsa. Vad var det som var fel? Skulle jag någonsin bli bra igen?   

 

Min resa har gjort mig mycket ödmjuk inför alla som på något sätt kämpar med sin hälsa och sitt välmående, men den har också lärt mig hur viktigt det är med rörelse för att kropp och själ ska må bra, och för att inte fastna i oro och grubbel. Jag tycker att yoga är ett fantastiskt redskap som bygger upp oss inifrån och är stärkande på alla plan – fysiskt, emotionellt och mentalt. Och om man vill, så är yogan också en öppning inåt som stärker kontakten med själen och gör dig mer kreativ. 

 

De här erfarenheterna ligger till grund för de yogakurser jag leder idag. Med ett avslappnat och tillåtande bemötande vill jag göra det lätt för alla att röra på sig och upptäcka yogans många fördelar! 

 

Helen Andersson,

Yogainstruktör, Yogaanda


UTBILDNING

 

Jag är utbildad yogalärare och har lett yogaklasser sedan 2015.

 

- Yogalärarutbildningen hos Föreningen Yoga för alla, Göteborg 2015-2016, 200 tim

  Lärare: Synne Håkanlind

 

- Mindfulness Yoga vid Axelssons Gymnastiska Institut, Stockholm 2016, 16 tim

  Lärare: Lena Elmqvist

 

- Yinyoga grundkurs, modul 1, Malmö 2016, 20 tim

  Lärare: Magdalena Mecweld, Mats Nielsen samt naprapat Rebecca Carlowitz

 

- Yogainstruktör, Halmstad Idrottscentrum 2016, 40 tim

  Gruppträning/Ledarskap/Meditation/Mindfulness

  Lärare: Sanna Mendes

 

- Yinyoga & Traditionell Kinesisk Medicin, modul 3, Stockholm 2016, 22 tim

  Lärare: Magdalena Mecweld, Mats Nielsen samt TKM-läkaren Jana Särman

 

- Yoga Anatomy & Practice: made simple, Yoga Prehab, Malmö 2017, 10 tim

  Lärare: Sara (Ström) Hoy

 

- Yinyoga & Mindfulness, modul 2, Stockholm 2017, 25 tim

  Lärare: Magdalena Mecweld, Mats Nielsen samt leg psykolog Daniel Ek


- Ljusarbetarens väg, Avalon Healingcenter, Orust 2018-2019

   Ettårig utbildning i meditation, healing och självmästerskap

   Lärare: Pernilla Carlqvist och Pär Karlsson


- The Science and Practice of Heart Coherence, online 2021, 12 tim

   Lärare: Rollin McCraty och Sarah Moore 


- Sensing Yoga, online 2022, 100 tim

   Lärare: Mia Elmlund, Kungsbacka


- Sensing Yin, online 2022, 40 tim

   Lärare: Mia Elmlund, Kungsbacka


- Sacred Dance Teacher Training, Stockholm 2022, 40 tim

   Rörelse och intuitiv dans som terapi, meditation och transformation.

   Lärare: Julie Martin, Director of Brahmani Yoga Training Courses.