Andning & närvaro

ARTIKLAR

 

Andas in. Andas ut.

Lugnt, medvetet. Här och nu.

ANDNING OCH NÄRVARO 

 

Det som skiljer yoga från vanlig träning är att de fysiska rörelserna görs med medveten närvaro och i koordination med en lugn, kontrollerad andning. En god andningsteknik ger kraft och stabilitet åt yogapositionerna, men gör också kroppen mer avspänd och rörligare. 

 

Andningen är också ett verktyg för att rikta uppmärksamheten inåt och lugna sinnet så att vi kan fokusera och vara närvarande i nuet. Den medvetna närvaron gör att vi kan observera oss själva och bli mer lyhörda för kroppens signaler. När tankarna skingras kan vi hitta in mot mitten och centrera oss. Yogan blir då ett tillfälle där vi kan lyssna inåt, uppleva helhet och hitta kraft inifrån. Kropp, sinne och själ kopplas samman och vi kommer närmare vårt hjärta, vår intuition och vår inre röst. 

 

Den medvetna närvaron i yogan gör att sinnets förmåga till fokus, koncentration och uthållighet tränas upp samtidigt som den lugna andningen minskar stress, lugnar känslor och hjälper oss att varva ner.

 

När vi ändrar sinnet – tankar och känslor – så förändras även kroppens kemi. Lugnande må-bra hormoner sänds ut och sprider en känsla av harmoni och frid.
FORTSÄTT LÄSA OM YOGA

 

Yoga har otroligt mycket att erbjuda. Yoga är ett sammanhållet system som hjälper oss att komma i harmoni med oss själva och omgivningen. Yogaövningar har effekt på både kropp och sinne, och handlar i grund och botten om balans. Denna gamla och holistiska disciplin kan omvandla både kropp och välmående med långsiktiga hälsofördelar. 

 

Meditation har många positiva effekter och är ett kraftfullt verktyg för att förändra både sig själv och sitt liv till det bättre.

 

Läs mer

Lugnare former av yoga är mycket avstressande och aktiverar kroppens system för läkning och återhämtning.

 

Läs mer

Kan lugn, mjuk yoga verkligen göra skillnad?  Läs om de positiva effekterna av lugn, mjuk och inkännande yoga.

 

Läs mer

Kroppen behöver rörelse för att må bra och fungera optimalt. Även när man är stressad, utbränd och har ont i kroppen.

 

Läs mer

Yoga är träning som involverar och syresätter hela kroppen. Rörelserna stimulerar, stärker och balanserar kroppens olika system.

 

Läs mer

Yoga handlar inte om de perfekta poserna. Alla kroppar är olika och det är viktigt att respektera kroppens gränser.

 

Läs mer