Yoga med Sensing

YOGA MED SENSING

NÄSTA KURSSTART 2024: 


Tid: Tisdagar, kl 17.30-19.00

Period: 2 apr - 4 jun (9 ggr) med uppehåll 30/4 

Plats: Behag Hälsohuset i Skummeslöv

Pris: 1485 kr 


YOGA MED SENSING

Loving Kindness

Naturlig, mjuk och avstressande yoga helt på kroppens villkor och med stor rörelsefrihet. Du får en varm och kärleksfull yogastund utan brådska, där du rör dig genom att känna in och lyssna till vad kroppen behöver och mår bra av. Här finns inga tvång eller krav på prestation, utan du rör dig helt och hållet utifrån dina förutsättningar och det som känns rätt för dig.     


I Yoga med Sensing rör vi oss för det mesta i mjuka flödande rörelser nära golvet i sittandes, liggandes och fyrfota ställningar, men ibland kommer vi också upp i stående övningar. Rörelserna är enkla, intuitiva och anpassningsbara. Kroppen får andas, gäspa, vagga, gunga, och sträcka ut sig i sköna pandikuleringar och spiralrörelser. Det här enkla och naturliga sättet att röra oss på frigör låsningar, stelheter och spänningar i kroppen genom att vi börjar nysta upp vår bindväv och återfuktar den, så att den blir mjuk, följsam och härligt flödande igen, vilket är viktigt för att vi ska kunna hålla oss friska och rörliga. Samma sak gäller lymfsystemet, som är en del av vårt immunförsvar och har till uppgift att forsla bort slagg, gifter och döda celler. När det är trögt orsakar det ofta smärta, vätskeansamling, övervikt och märkliga veck och gropar i huden. 


Yoga med Sensing påverkar också nervsystemet och vår vagusnerv genom att vi ger lugn och vänlighet till oss själva, vilket får igång kroppens läkningsprocesser. I klasserna tar vi ibland hjälp av lugnande andningsövningar, tekniker för självreglering, affirmationer och vägledda meditationer för att öppna upp för vår inre kraft och lära oss att hantera stress, oro och trauman bättre.


Yoga med sensing passar alla som vill må bättre, få in lugn och ro i kroppen och utöva en mer tillåtande yoga med mjuka och milda rörelser på kroppens villkor. Kanske har du fysiska besvär, känner att kroppen börjar säga ifrån eller har en stel och spänd kropp som gör att du föredrar en mjukare rörelseform, men Yoga med Sensing passar lika bra om du upplever mycket stress och oro i livet, känner dig tyngd, utmattad eller tillhör den högpresterande kategorin, som behöver lära dig att varva ner, släppa kraven och att "less is more". 


Den här yogaformen passar även fint för dig som söker en yoga som ger dig tid till andrum och läkning - en plats där du kan finna djup ro och fylla på med ny kraft. Fungerar också bra vid smärtproblematik som t ex ishias, diskbråck, fibromyalgi, autoimmuna sjukdomar och inflammationer i kroppen. Du anpassar själv efter dina förutsättningar. Ring gärna och fråga om du känner dig osäker och vill rådgöra lite innan du bestämmer dig.  


Vad är Sensing Yoga?

Sensing Yoga är en underbart mjuk rörelseform som tagit sitt tänk från hur djur, små barn och naturfolk beter sig naturligt i rörelse och i vila. Den innehåller inga linjeringar eller korrigeringar och är alltid på kroppens egna villkor. 


Grundaren av Sensing Yoga är yogaläraren Mia Elmlund i Kungsbacka, som utvecklat yogaformen för att läka sig själv från fibromyalgi, ständig värk och en sönderstressad kropp som slutat fungera. När hon 2019 började med den här typen av mjuka och inkännande rörelser upplevde hon att hennes kropp äntligen "svarade" genom att gå in i en läkningsprocess av återställning och utrensning. Efter det blev hon snabbt bättre och känner sig idag helt frisk och mår bättre än på många, många år.  


Sensing Yoga bygger på ett holistiskt tänkande och har hämtat inspiration främst från Alexander Tekniken, Feldenkrais och Hanna Somatics som utgår från kroppens naturliga sätt att röra sig på och betonar vikten av att vara icke dömande, tillåtande och snäll mot sig själv. Nyckelorden är mjukhet, naturlighet och frihet genom att släppa krav och prestation. 


För att bli friska behöver vi lära oss att slappna av och släppa stressen, eftersom kroppen bara kan läkas när vi är i ett tillstånd av lugn och ro, men även rörelse är viktigt för vår läkningsprocess. Genom rörelse sätter vi fart på cirkulationen och frigör blockeringar, stagnerad energi och tunga känslor. Med Sensing Yogans lugna, mjuka och inkännande rörelser i kombination med ett vänligt och kravlöst förhållningssätt främjar vi läkning på alla plan och skapar också en bättre relation till oss själva utifrån självkärlek och självacceptans. 


Sensing betyder att ”känna av” och uppleva genom att vara nyfiken och öppen för förändring. När vi börjar lyssna till vår kropp och inre vägledning, bjuder vi också in nya tankar om vad vi behöver för att läkas, må bra och ta hand om oss själva. Kroppen och vår inre guidning vet alltid vad som är rätt för oss och hur vi kan transformera stelhet, smärta, stress, trauman och andra obalanser till homeostas, dvs balans och på det sättet skapa hälsa och välmående. Vi måste bara stilla oss tillräckligt för att höra budskapen och våga tro på vår egen kraft och läkningsförmåga.   


Sensing Yoga består av rörelser som vi alla har naturligt i oss ända sedan vi var små. Teknikerna som används är följande:     


Pandikulation - Istället för att stretcha får kroppen sträcka ut och släppa på låsningar genom att expandera i muskler och mjuka vävnader, t ex genom en kroppsgäsp, där hela kroppen naturligt får sträcka igenom och expandera. 

Spiraler - Spiralrörelser i bindväven hjälper till att vrida ur och återfukta muskler & mjuka vävnader.
Skakningar - Att skönt skaka kroppen släpper på spänningar, växlar om nervsystemet, frigör må-bra hormoner och bidrar med återfuktning i muskler och mjuka vävnader. 
Rockningar - Att mjukt rocka kroppen fram och tillbaka gör att kroppens hyaluronsyra börjar suga åt sig vatten.
Vaggningar - Att gunga från sida till sida i rytmiska rörelser eller att vagga som ett barn skapar lugn i nervsystemet.

Lirka & snurra upp - Att lirka med vävnaderna för att reda ut trassel i bindväven som uppkommit vid skada, truman eller obalanser. 

Gäspa & Sucka - Att låta kroppen naturligt få gäspa och sucka visar på en reglering i Vagus.