Mjukyogans fördelar

ARTIKLAR

 

Varva ner och finn yogaglädje med mjukyoga!

FÖRDELAR MED MJUKYOGA

 

Lugnare former av yoga ger många fördelar eftersom rörelserna i sig är utformade för att balansera kroppens system och utförs med stort fokus på andning och mindfulness. Det är mycket lugnande och aktiverar kroppens system för läkning och återhämtning.

 

Tvärtemot vad många tror är yoga en väldigt bra träningsform om man är stel, otränad, har ont i ryggen eller lederna, är stressad och utbränd eller på något sätt tampas med en försvagad hälsa. Men kan mjuk och lugn yoga verkligen göra någon skillnad? Ja, faktiskt! Studier visar att just den lugna, mjuka yogan har sina särskilda fördelar.

 

Mindre skaderisk

Till att börja med så gör det lugna tempot att det är lättare att känna in sin kropp och att vara uppmärksam på sina gränser. Går man för fort och hårt framåt kanske man inte ”hinner” känna in och göra rörelserna rätt, vilket ökar risken att skada sig, t ex genom muskelsträckningar.   

 

Minskar stress

Det har också visat sig att mjukare former av yoga är särskilt effektivt för att minska stress och lindra post-traumatiska symptom. Att ägna sig åt träning – inklusive yoga – där tävlingsinstinkten triggas igång leder i många fall till att stressnivån ökar, eftersom binjurarna börjar producera stresshormonet kortisol. Är man redan stressad eller utbränd, kan det här vara mer nedbrytande än uppbyggande. Det man behöver då är motion som snarare sänker stressnivån och hjälper huvud och kropp att varva ner.   

 

Främjar viktminskning

En annan intressant sak är att stressfylld och prestationsinriktad träning kan försvåra viktminskning, om man nu önskar det. Det beror på att när produktionen av stresshormonet kortisol triggas igång tror kroppen att fara och hunger är på gång, vilket får den att hålla fast vid alla kalorierna och börjar lagra mat som fett för att skydda sig själv. Så även om du äter helt rätt och tränar stenhårt kommer din kropp att hålla kvar fett och vätska om den är stressad eller på annat sätt i obalans, och då går du inte ner i vikt. 

 

Lugn, avstressande yoga leder istället till att matsmältningen arbetar mer effektivt och att kroppen indirekt förbränner fler kalorier. Regelbunden yoga får både kropp och sinne att varva ner och släppa på spänningarna, och det gör att även lugnare yogaformer har en positiv inverkan för viktnedgång.

 

Rörelseglädje utan prestationskrav

Så om du ägnar dig åt träning som gör att du bara känner dig mer stressad och jagad – tänk om! Hitta istället en annan form av motion som känns roligare och som ger dig en känsla av lugn och glädje inombords. 

FORTSÄTT LÄSA OM YOGA

 

Yoga har otroligt mycket att erbjuda. Yoga är ett sammanhållet system som hjälper oss att komma i harmoni med oss själva och omgivningen. Yogaövningar har effekt på både kropp och sinne, och handlar i grund och botten om balans. Denna gamla och holistiska disciplin kan omvandla både kropp och välmående med långsiktiga hälsofördelar. 


Kroppen behöver rörelse för att må bra och fungera optimalt. Även när man är stressad, utbränd och har ont i kroppen.

 

Läs mer

Yoga är träning som involverar och syresätter hela kroppen. Rörelserna stimulerar, stärker och balanserar kroppens olika system.


Läs mer

Yoga handlar inte om de perfekta poserna. Alla kroppar är olika och det är viktigt att respektera kroppens gränser.

 

Läs mer

Lugnare former av yoga är mycket avstressande och aktiverar kroppens system för läkning och återhämtning.

 

Läs mer

Meditation har många positiva effekter och är ett kraftfullt verktyg för att förändra både sig själv och sitt liv till det bättre.

 

Läs mer

I yoga läggs stor vikt vid att röra sig med medveten närvaro och i koordination med en lugn, kontrollerad andning.

 

Läs mer