Yogatillbehör

YOGATILLBEHÖR

VÄLJ RÄTT HJÄLPMEDEL FÖR DIN YOGA

 

Bra att veta när du köper yogamatta! 

Lokalt kan du köpa yogamattor på J3 i Skummeslöv och t ex Sportcenter i Båstad. I de större orterna hittar du dem hos de stora sportkedjorna. Du kan också söka på internet och beställa via någon webbutik med yogautbud. Det går att få tag på en bra yogamatta för 300 - 400 kr. Billigare mattor har ofta sämre kvalitet och är tunna, halkiga och ostadiga.


Det du ska tänka på när du väljer yogamatta är att de har olika  egenskaper som är anpassade efter olika sorters yoga. Därför är det viktigt att välja en matta som passar den yoga du utför för att du ska få en bra yogaupplevelse. Tjockare yogamattor är till exempel mjuka och sköna, men ger sämre balans vid stående övningar, vilket ökar skaderisken. Jag rekommenderar följande till mina yogagrupper:


Embodied Yoga och Senioryoga:

Båda innehåller stående övningar där det behövs en bra yogamatta som är halkfri, så att du får ett bra grepp och inte glider. Välj därför en matta med struktur som blir liggandes när du rullar ut den. Här rekommenderar jag en tjocklek på 4 mm. Önskar du ett mjukare underlag vid övningar närmare golvet, är mitt tips att placera en filt under knäna eller ryggen, eller komplettera med en tjockare matta eller liggunderlag som du lätt kan lägga åt sidan vid stående övningar. (Att endast använda en tjock, fluffig, skumgummi-matta där tjockleken överstiger 5 mm rekommenderas inte till de här klasserna.)    

 

Yinyoga och Yoga med Sensing:

Här rör det sig om yoga med övningar nära golvet; sittandes, liggandes och på alla fyra. Här går det utmärkt att använda både tjockare och mjukare mattor för att få extra komfort. Yogamattor på 5-6 mm är ett bra val som ger skön dämpning och en mjuk känsla. Även sköna ullmattor passar bra här. 


Yogamattor är normalt ca 60 cm i bredd, medan längden kan variera mellan 173 - 183 cm, men det går att få tag på ännu längre mattor.  

 

Här är några länktips om du vill köpa din yogamatta via internet:

Yogobe

Yogabutiken Balanspunkten

Soul Factory


Välj din yogamatta med omsorg och ta hänsyn till den yoga du utför!


Om du har problem med att få fäste på din yogamatta när du blir varm och svettig om dina händer och fötter, kan det vara värt att investera i en yogamatta med extra bra grepp. De kallas ofta "supergrip" och har ett bra grepp från start. Många andra yogamattor behöver "yogas in" för att inte vara halkiga.


Ett annat alternativ är att du skaffar halkfria yogastrumpor eller fingervantar som gör att du kan yoga tryggt och säkert. Se nedan.


Ett bra fäste minskar skaderisken, men är också viktigt för att kunna utföra rörelserna fullt ut och och därmed få den tänkta effekten av att sträcka ut och arbeta med musklerna på rätt sätt.Hjälpmedel som kan underlätta din yoga!

 

Halkfria yogastrumpor. Halkfria tåstrumpor som ger ett mjukt grepp och kontroll på alla ytor. Sockor som värmer dina muskler, stabiliserar din ställning och skyddar dina fötter samtidigt som barfotakänslan finns kvar. Bra om dina fötter lätt blir varma och vill glida på mattan.

Finns bl a hos Soul Factory

 

Träningshandskar. Ett bra hjälpmedel om du upplever att dina händer glider eller halkar när du gör yoga. Lite svårare att få tag på, men sök på "halkfria yogahandskar" så får du fram några alternativ.

 

Ögonkuddar. Gillar du ögonkuddarna till avslappningen? Varför inte skaffa en egen, som du även kan ha därhemma? Superskönt!

Finns bl a hos Yogobe Webshop och Soul Factory

 

Sök gärna runt på internet för att hitta det som passar dig bäst. Idag finns en hel del yogaprodukter även hos de flesta sportbutiker.