Recept1

Recept


HELENS RAW CHOKLADGODIS


En magiskt god chokladupplevelse som passar året runt - även som ett smaskigt julgodis! Väljer du rena, ekologiska ingredienser blir det dessutom ett riktigt nyttigt och hälsosamt chokladgodis som du kan njuta av utan att få dåligt samvete. Det här receptet funkar lika bra att skära upp och servera som chokladbitar som att göra den som en hel tårta, kanske med en god hallonsås till.


Längst ned kan du skriva ut receptet som en PDF-fil.


Grundrecept; ingredienser:

  • 200 g pekannötter (alt; mandlar, valnötter, hasselnötter eller vad du gillar och har hemma)
  • 100 g torkade, osvavlade aprikoser
  • 150 g färska, mjuka & saftiga dadlar
  • 2-3 msk raw kakaopulver
  • 1-2 tsk rent vaniljpulver (anpassa efter hur mycket vaniljsmak som önskas)
  • ½ dl raw honung, dvs så obehandlad som möjligt. Välj honung med fast konsistens (ej flytande).


Valfria alternativ:

  • 2 chokladkakor (200 g) om du vill göra chokladbitar som du doppar i smält choklad.
  • 1 chokladkaka (100 g) om du gör en hel tårta som du täcker med ett lager smält choklad.
  • Raw hallonsås: 1 pkt frysta hallon samt 2-3 msk lönnsirap.
  • Ersätt vaniljpulvret med lakritspulver för att variera smaken.


Gör så här:

1. Mixa först nötterna väl i en matberedare.


2. Tillsätt sedan aprikoser, dadlar, kakaopulver och vaniljpulver och mixa ihop till en väl sammanblandad massa.


3. Därefter lägger du till honungen. Ju fastare konsistens desto bättre, annars blir degmassan lätt för lös och får svårt att hålla formen. Mixa igen tills du har en väl blandad fast degmassa. Blir den alltför hård och inte vill klibba ihop kan du tillsätta lite vatten tills du får rätt konsistens.


4. Välj en form till din chokladkaka - antingen en rund form om du vill göra den till en tårta eller en rektangulär form eller matlåda om du vill skära upp i bitar. Klä sedan din form med en rejäl bit plastfilm och lägg i den mixade chokladmassan. Omslut allting med plastfilmen och tryck ut massan ordentligt i formen så att den blir tät och väl sammanhållen. (Plastfilmen gör massan lättare att styra och kontrollera och du behöver inte heller hantera degen direkt med dina händer och kladda ner dig så mycket.)


5. Ställ in en stund i kylen eller frysen så att allting får sätta sig. Nu kan du antingen servera kakan som en raw kladdtårta med vispgrädde, hallonsås eller något annat gott till. Du kan också skära upp kakan i bitar och njuta dem som chokladgodis precis som de är - eller doppa bitarna i smält chokladkaka för en extra lyxig variant, se nedan.


Med smält choklad:

6. Låt först chokladmassan du precis har gjort få kallna rejält genom att ligga en stund i frysen. Det gör att den smälta chokladen kallnar snabbare och allting blir mer lättarbetat.  


7. Bryt chokladkakan/kakorna i bitar och smält över ett vattenbad.


8. Ta fram formen ur frysen och skär upp chokladmassan i små fyrkantiga bitar om du önskar göra chokladgodis. Doppa varje bit i den smälta chokladen och låt allting sedan kallna.


9. Om du gör en tårta lägger du upp den på ett fat och häller över den smälta chokladen som ett topplager. 

  

Hallonsås:

10. För att göra hallonsåsen, låter du hallonen få tina och därefter mosar du dem med en gaffel och blandar i lönnsirap till lagom sötma och konsistens.


Färdigt! Bara att äta och njuta!


* * *


Klicka nedan för att skriva ut receptet som en PDF-fil. Klicka på ikonen i övre högra hörnet, så kommer du till ett nytt fönster där du kan skriva ut.